De jury van de C. Buddingh’-prijs 2020 nomineert de poëziedebuten van Jérôme Gommers, Jens Meijen, Iduna Paalman en Laurine Verweijen voor de 33ste editie van de C. Buddingh’-prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. De juryleden Ernestine Comvalius, Lies Van Gasse en Dieuwertje Mertens selecteerden deze vier kanshebbers uit een recordaantal van dertig ingezonden debuten. De winnaar van de C. Buddingh’-prijs 2020 wordt op 26 juni a.s. bekend gemaakt. Poetry International organiseert op weg naar de prijsuitreiking verschillende online evenementen rondom de genomineerde bundels, waaronder een leesclub.
De jury prees zich gelukkig met het hoge aantal van dertig ingezonden debuten, drie meer dan in 2019. Opvallend noemt zij de hoge kwaliteit van bundels, afkomstig van met name kleine uitgeverijen. De jury hoopt wel dat de volgende lichting debuten meer diversiteit zal kennen. Thematisch gezien voerden de zogenaamde ‘dertigerdilemma’s‘ de boventoon: Wel of niet samenwonen? Kinderen? De jury werd echter vooral gegrepen door de bundels met een onderscheidende stijl en een thematiek die het particuliere ontstijgt: valse geruststelling en doodsangst, bewuste kinderloosheid, klimaat en taal die zingt. Na alle debuten aandachtig te hebben gelezen, bediscussieerd en herlezen, kiest de jury vol overtuiging voor deze shortlist (op alfabetische volgorde van achternaam):
Momentums laadklep van Jérôme Gommers
Uitgeverij Tijloos
    Zo’n rijpe bundel kan toch geen debuut zijn? Jérôme Gommers schrijft met gevoel voor humor in een volstrekt unieke, eigen taal en stijl. De bundel zit goed in elkaar en je kunt hem eindeloos lezen en herlezen, want er is steeds iets nieuws te ontdekken. De gedichten waarin klank een belangrijke rol speelt, hebben haast een bedwelmende uitwerking op de lezer. Een debuut waarin de taal lijkt te zingen.

Jérôme Gommers (1961) publiceerde gedichten, essays en proza in onder meer De Revisor en Bunker Hill. In het slamcircuit viel hij op door zijn ingetogen voordracht en hij werd verschillende keren tot winnaar uitgeroepen. Erik Jan Harmens en Simon Vinkenoog typeerden hem als “niemands epigoon” en prezen zijn gedichten om “hun koele eigen toon, zowel afstandelijk als betrokken”.

Xenomorf van Jens Meijen
Uitgeverij De Bezige Bij
De manier waarop Jens Meijen zijn debuut Xenomorf construeert, is origineel en zeer doordacht. Aan de hand van beelden creëert hij een apocalyptische sfeer. Het klimaat staat centraal in de bundel; een actueel thema, waar Meijen een heel persoonlijke lading aan geeft. Hij schrijft gedichten die atypisch zijn voor de poëzie en haast doen denken aan theaterteksten.

Jens Meijen (1996) is journalist, recensent en columnist bij Humo en De Morgen, redacteur bij Greenpeace Belgium en lid van de kernredactie van literair tijdschrift DW B. Hij publiceerde al in De RevisordeFusie, Deus Ex Machina en Hard//hoofd en was de eerste Jonge Dichter des Vaderlands van België.

De grom uit de hond halen van Iduna Paalman
Uitgeverij Querido
De grom uit de hond halen is zo’n bundel waarin ‘dertigerdillema’s’ centraal staan. Maar de aanpak is volstrekt origineel. Paalman laveert tussen valse geruststelling, overmoed en doodsangst. Ze construeert mooie beelden en originele metaforen. Zoals de titel suggereert, is het een dreigende bundel waarin gespeeld wordt met spreekwoorden. Achter haar overdrijving, gaat veel gevoel voor humor schuil.

Iduna Paalman 
(1991) publiceerde onder meer in De GidsDe RevisorHet Liegend Konijn en NRC Handelsblad, en de zeer korte verhalen Hee maisje! Ze is vaste columnist voor het platform Hard//hoofd en treedt regelmatig op met eigen werk. In 2016 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd.
Gasthuis van Laurine Verweijen
Uitgeverij Van Oorschot
Gasthuis valt als debuut direct op, al is het maar door de taboedoorbrekende thematiek: Mag een vrouw er ook bewust voor kiezen geen kinderen te willen? Verweijen weet op een mooie manier vorm, inhoud en taal te balanceren. Met gevoel voor compositie werkt ze een serene en gelaagde bundel uit waarin klassiek metier de taboedoorbrekende problematiek versterkt. Gasthuis is een bundel waar je naar terugkeert waarbij de gedichten bij elke herlezing nieuwe lading krijgen.

Laurine Verweijen
 is dichter en werkt als strateeg. Zij publiceerde eerder in De RevisorTijdschrift Terras en Het liegend konijn. In 2016 won zij de tweede prijs bij de Turing Gedichtenwedstrijd. Verleden voorjaar verscheen van haar het eerste gedicht over de lichamelijkheid van de menstruatiecyclus, in De Gids.
Met de C. Buddingh’-prijs bekroont Poetry International sinds 1988 de grootste talenten onder debuterende dichters. Met de C. Buddingh’ Online leesclubs krijgen poëzieliefhebbers dit jaar voor het eerst een uitgelezen kans om nog beter kennis te maken met het werk van de opvallendste nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Tijdens speciale online sessies met andere lezers worden gedichten uit de genomineerde bundels gezamenlijk gelezen en uitgebreid besproken. Maar het kan ook op eigen houtje. Via de website en social mediakanalen deelt Poetry International de komende tijd regelmatig gedichten uit de beste debuten van het afgelopen jaar.
Sinds 1988 bekroont Poetry International jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut met de C. Buddingh’-prijs. Daarmee beoogt Poetry International meer aandacht te genereren voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. Voor menig dichter van naam was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. Joke van LeeuwenIlja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist, of recenter Lieke MarsmanEllen DeckwitzMarieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias behoren tot de laureaten. De laatste editie van de C. Buddingh’-prijs werd tijdens het 50ste Poetry International Festival in 2019 uitgereikt aan Roberta Petzoldt, voor haar bundel Vruchtwatervuurlinie. 

https://www.poetry.nl/nl/c-buddingh-prijs